Ženské problematiky plodnosti
Mužské problematiky plodnosti

Vstřebatelnost doplňků stravy

Ženské problematiky Mužské problematiky
Publikováno / aktualizováno: 14. 10. 2024
Autor/ka
Mgr. BcA. Tereza Jančíková
Psycholožka

Foto: Unsplash

Co si odnést

  • Při výběru kvalitního doplňku stravy je užitečné zohlednit jeho vstřebatelnost, čistotu složení a původ. Zvládne to každý s pomocí základních informací.
  • V případě vitamínů vstřebatelnost zvyšují jejich lipozomální formy, v nichž je vitamin nebo minerál mikroskopicky uzavřený v kulovité částici podobné tuku.
  • V případě minerálů v „disciplíně vstřebatelnosti” vítězí jejich organické formy a obecně také produkty s postupným uvolňováním.

Výběr kvalitního doplňku stravy může být – v době, kdy jsme zaplaveni informacemi i produkty samotnými – časově náročnou výzvou. Při výběru kvalitního doplňku stravy je užitečné zohlednit jeho vstřebatelnost, čistotu složení a původ. Věříme, že s pomocí základních informací, které vám Ivy Guide přináší formou dvou článků (tento a další), to dokáže každý.

Proč na vstřebatelnosti skutečně záleží?

Míra vstřebatelnosti určuje, jaké množství z celkového procenta účinných látek v doplňku stravy dokáže vaše tělo skutečně využít [1]. Ke vstřebávání dochází hlavně v tenkém střevě, jehož stěnou ovšem do krevního oběhu dokáží projít jen některé formy žádoucích látek. Jak vstřebání napomoci?

Pravidlem číslo jedna je nedoplňovat to, čeho mám dostatek. Pomocníkem může být krevní test, interpretovaný ideálně odborníkem [2]. Ne vše lze laboratorně změřit, ale spousta pro tělo nezbytných minerálů a vitamínů ano (např. vitamín D, hořčík, sodík, železo, zinek, kyselina listová, vitamín B12) [3].

Pravidlo číslo dva zní: vyvarujte se protichůdně působícím kombinacím potravin a doplňků stravy (např. vápník s kávou či černým čajem). Jiné kombinace doplňků stravy s potravinami jsou naopak žádoucí, jelikož vstřebávání usnadňují (např. vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K – konzumované spolu s přirozeně tučnějšími jídly) [4].

Dále je efektivní vybrat si formu doplňku stravy odpovídající těmto soudobým poznatkům:

  • Lipozomální vitamíny a bioaktivní látky mají téměř 100% vstřebatelnost, protože jsou chráněny před trávicími šťávami, které je jinak částečně zničí dříve, než je tělo stihne využít [5].
  • V případě minerálů se jejich organické formy (např. hořčík v podobě citrátu či chelátu) vstřebávají lépe než ty anorganické [6].
  • Doplňky s postupným uvolňováním (např. vit. C) či se zpožděným rozpuštěním (např. probiotika) pomáhají doputování účinné látky ve správný čas na správné místo [7].
  • Extrakty z rostlin získané šetrnou metodou zachovávají maximální přirozený potenciál použitých surovin a jsou obecně lépe vstřebatelné [8].

V e-shopech i lékárnách poptávejte „vysoce vstřebatelné“ produkty. Pravděpodobně je najdete ve vyšší cenové kategorii, nicméně zpravidla jich stačí užít zlomkové množství v porovnání s přípravky, které výše uvedené poznatky ignorují [9].

Při výběru kvalitního doplňku stravy stojí za pozornost – kromě vstřebatelnosti – také čistota složení a proces jeho výroby, kterým se věnujeme v dalším článku.

Přijde vám výběr kvalitního doplňku stravy jako věda? Ano, trošku to tak je. Motivací vám může být, že poznatky, které teď získáte a začnete používat, budou vašemu zdraví i peněžence sloužit – s drobnými aktualizacemi – po celý život. Je to jako naučit se číst v mapách. Hodně zdaru!

Zdroje

  1. Mishra, S., & Schwartz, S. (2020). Bioavailability of Dietary Supplements. Journal of Clinical Nutrition, 12(4), 223-230.
  2. Bistrian, B. R. (2019). The Importance of Vitamin and Mineral Testing. Clinical Nutrition, 38(5), 2135-2142.
  3. Holick, M. F. (2007). Vitamin D Deficiency. New England Journal of Medicine, 357(3), 266-281.
  4. Weaver, C. M. et al. (2006). Interaction of Calcium with Food Components. American Journal of Clinical Nutrition, 84(6), 1425-1434.
  5. Souto, E. B., & Silva, G. (2017). Lipozomal Vitamins: Advances in Bioavailability. Current Pharmaceutical Design, 23(5), 729-738.
  6. Schuchardt, J. P., & Hahn, A. (2017). Bioavailability of Magnesium from Different Supplement Forms. BioFactors, 43(5), 654-659.
  7. Evans, M., & Halliwell, B. (2015). Vitamin C Time-Release Technology. Nutrients, 7(12), 11335-11344.
  8. Plazonić, A., et al. (2009). Antioxidant Activity of Various Extracts of Croatian Medicinal Plants. Food Chemistry, 115(3), 707-712.
  9. Johnston, C. S. (2018). The Cost-Benefit of High-Quality Dietary Supplements. Journal of Functional Foods, 45, 32-38.

Tento článek má informovat a poskytnout náhled, ale ne léčit, diagnostikovat nebo nahradit radu lékaře. V případě jakýchkoli otázek týkajících se zdravotního stavu vždy vyhledejte lékařskou pomoc.