Mužské problematiky plodnosti

Reprodukční orgány

Mužské problematiky
Autor/ka
Ing. Eliška Oborná
Redaktorka Ivy Guide
Ověřil/a
MUDr. Štěpán Budka
Gynekolog
No items found

Foto: GettyImages

Co si odnést

  • Neplodnost mužů může být způsobena různými faktory, včetně genetických stavů jako je například Klinefelterův syndrom, hormonálních nerovnováha, nebo mechanických blokací v reprodukčním systému, které mohou vyžadovat specializovanou péči.
  • Podle lokalizace v těle muže, dělíme příčiny neplodnosti na faktory pretestikulární, testikulární a posttestikulární. Testikuly jsou označením pro varlata.
  • Fyzické úrazy genitálu, ať již způsobené sportovními aktivitami, pracovními nehodami nebo jinými příčinami, mohou významně ovlivnit mužskou plodnost, ale správná léčba může často schopnost počít děti obnovit nebo dokonce zlepšit.

Mužská neplodnost je komplexní téma, které může být způsobeno řadou faktorů rozdělených do několika kategorií podle toho, kde se problém nachází. V následujícím textu se dozvíte více o těchto příčinách, které mohou ovlivnit vaši schopnost stát se otcem. Mužskou neplodností se zabývá obor Andrologie, který je součástí Urologie. Bude se tedy o vás starat lékař, Androlog.

Typy faktorů dle místa určení

Pretestikulární faktory se týkají problémů, které se objevují ještě před testikuly, tedy varlaty. Hlavním důvodem může být hypogonadismus, což znamená, že varlata nejsou dostatečně nebo výjimečně vůbec vyvinutá, nemohou tedy plnit kompletně nebo částečně svou funkci. Mezi genetické příčiny patří například Klinefelterův syndrom, kdy z důvodu genetické odchylky varlata spermie netvoří mnohdy vůbec. Dále na tuto schopnost mohou negativně působit faktory jako je vystavování se chemikáliím.

Testikulární faktory jsou přímo spojeny s varlaty. Zde se soustředíme na kvalitu spermií, jejich počet a pohyblivost, což jsou klíčové aspekty hodnoty ejakulátu stanovené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Důležitými příčinami mohou být i maligní nádory, varikokéla (rozšířené žíly v šourku – vlastně křečové žíly jaké znáte na příklad z oblasti dolních končetin), hydrokéla (nahromadění tekutiny v šourku) či infekce jako spalničky nebo malárie dále taky nádory varlat.

Posttestikulární faktory nejsou spojeny přímo s varlaty, ale s cestami, kterými se spermie dostávají na povrch. Tyto problémy mohou zahrnovat blokády v chámovodech, záněty prostaty, nebo neobvyklé vyústění močové trubice.

Vrozené vady a poranění genitálu

Je třeba zmínit, že varlata se vyvíjí v břišní dutině a sestupují do šourku během vývoje plodu. Pokud se tak nestane, mluvíme o stavu zvaném kryptorchismus. Kromě toho, vrozené vady pohlavních orgánů u mužů mohou zahrnovat také například anatomické abnormality ve vývoji penisu. Tato onemocnění mohou vyžadovat chirurgický zákrok.

Poranění genitálu mohou mít také významný dopad na plodnost. Přibližně 1% všech úrazů mužů patří do této kategorie, přičemž se častěji vyskytují v druhém a třetím desetiletí života. Úrazy mohou být různé, od běžných modřin po vážnější poranění jako jsou amputace penisu nebo šourku. Nezanedbatelný vliv mohou mít i úrazy způsobené sportem nebo pracovními aktivitami. Je klíčové, aby muži po úrazech podstoupili odborné vyšetření a zahájili přiměřenou terapii, což může významně zlepšit prognózu a obnovu plodnosti. Diagnostika těchto úrazů zahrnuje různé metody, od fyzikálního vyšetření až po pokročilé zobrazovací techniky.

V případě, že se setkáváte s problémy plodnosti, nebo pokud máte obavy ohledně vašeho reprodukčního zdraví, je důležité promluvit si s odborníkem, který vám poskytne nejen důležité informace, ale i možnosti léčby. Koneckonců, informovanost a správná léčba jsou klíčové pro zvládnutí a možné řešení problémů s plodností.

Zdroje

Příčiny mužské neplodnosti. Online. Medicínské centrum zdravá spermie. 2024. Dostupné z: https://www.zdravaspermie.cz/priciny-muzske-neplodnosti/. [cit. 2024-05-07].

Genital Birth Defects. Online. MSD manual. 2023. Dostupné z: https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/birth-defects-of-the-urinary-tract-and-genitals/genital-birth-defects. [cit. 2024-05-07].

PORANĚNÍ ZEVNÍHO GENITÁLU MUŽE. Online. Solen medical education. 2003. Dostupné z: https://www.solen.cz/pdfs/uro/2003/04/03.pdf. [cit. 2024-05-07].

Tento článek má informovat a poskytnout náhled, ale ne léčit, diagnostikovat nebo nahradit radu lékaře. V případě jakýchkoli otázek týkajících se zdravotního stavu vždy vyhledejte lékařskou pomoc.