Psychologická podpora

Vnitřní rovnováze naproti

Psychologická podpora
Autor/ka
Mgr. BcA. Tereza Jančíková
Psycholožka
No items found

Foto: Unsplash

Co si odnést

  • Rozpoznáte a hlouběji prozkoumáte své zdroje sil díky myšlenkové mapě.
  • Uvědomíte si, ze které z oblastí byste rádi čerpali ještě více energie a podpory.
  • Už se nebudete bát říct si o podporu u svých blízkých – je to zcela na místě.

Na subjektivní “dno” občas spadneme během života všichni. Pojďme se společně podívat na možnosti odrazu od něj zpět “nad hladinu”. V tomto článku vám nabídnu jeden z nástrojů, díky nimž se lze lépe zorientovat ve vlastních zdrojích – vnitřních i vnějších.

Z vašich opěrných bodů…

K tomu, abychom vše uviděli zřetelněji, využijeme tužku a papír a nakreslíme si myšlenkovou mapu. Doprostřed papíru na šířku napište/nakreslete/nalepte symbol, který bude představovat obecně “moje zdroje energie a radosti”. Poté z něj nakreslete 5 paprsků na všechny strany. Každý z nich povede k jedné z těchto 5 kategorií: 

  1. Moje silné stránky, např. trpělivost
  2. Blízcí lidé (případně mazlíčci), např. můj bratr a jeho žena
  3. Odborníci, např. chápavá obvodní lékařka
  4. Aktivity (včetně práce), např. kolečkové brusle s oblíbeným podcastem v uších
  5. Postoje, myšlenky, rozhodnutí, přesvědčení, např. představa toho, jak bych se dané téma jednou díval na “smrtelné posteli”: Bude to v rámci celého života důležité? Nebo např. rozhodnutí zaměřit svou energii radši na něco, co můžu svou snahou více ovlivnit, než (ne)otěhotnění.

…jde uplést pevná záchranná síť

Poté všechny své objevené zdroje, roztřiďte do těchto kategorií. Od každého názvu kategorie můžete vést libovolné množství dalších paprsků ke konkrétním zdrojům, které do ní jde zařadit. Ve které kategorii je toho nejvíc, ve které nejméně? Zkuste si dát čas na zamyšlení a tu nejchudší rozšířit o další nápady – co by do ní teoreticky ještě mohlo patřit, co by se vám líbilo tam mít? (Nevadí, že to je zatím jen přání.) Názorná ukázka vizuálního zpracování myšlenkové mapy je vidět níže:

T. Jančíková: Myšlenková mapa

Věnujte své vzniklé mapě ještě jeden důkladný pohled. Kam vedou paprsky ze symbolu uprostřed papíru? Kam se můžete obrátit s prosbou o pomoc? Překvapilo vás na mapě něco?

Nakonec si barevně zvýrazněte body opory, které vás pocitově nejvíc “nabíjí”, uklidňují a hřejí u srdce. Je někdo/něco, koho/co byste chtěl/a víc zapojit do toho, co zrovna v životě prožíváte? Např. svěřit se někomu z blízkých, co vás trápí, jaké pociťujete obavy, jak to celé prožíváte a jaký způsob podpory by vám od něj pomohl? Nebo vám přijde vhod domluva se sousedkou či sousedem, že se spolu projdete při venčení psa, protože small talk s někým, kdo neví, čím procházíte, vás umí rozptýlit? Teď je dobrá chvíle udělat pro to konkrétní kroky.

Co na vás oceňují ostatní?

Až budete mít hotovo, doporučuji požádat aspoň jednu vám blízkou osobu, aby na vaši mapu přispěla svými nápady. Obzvlášť pro kategorii “moje silné stránky” to bývá obohacující, protože své silné stránky často vnímáme jako samozřejmost a v důsledku toho je přehlížíme, nebo nedoceňujeme. 

Mapa zůstává i po dokončení “živá”, neboli je jedině žádoucí, abyste na ni v budoucnu zaznamenávali své další nápady (a taky věděli, kde ji schováváte, abyste ji v těžké chvíli našli). Řekněte si o podporu, když ji zrovna potřebujete. Rychleji se vám tak vrátí síla na to, být příště pro změnu tím, kdo podá pomocnou ruku ostatním.

Tento článek má informovat a poskytnout náhled, ale ne léčit, diagnostikovat nebo nahradit radu lékaře. V případě jakýchkoli otázek týkajících se zdravotního stavu vždy vyhledejte lékařskou pomoc.