Ženské problematiky plodnosti

Endometrióza

Ženské problematiky
Autor/ka
Ing. Eliška Oborná
Redaktorka Ivy Guide
Ověřil/a
MUDr. Štěpán Budka
Gynekolog
No items found

Foto: GettyImages

Co si odnést

  • Endometrióza je diagnóza, kdy se tkáň podobná té v děloze objeví a roste na atypických místech v těle, což může způsobovat spoustu problémů a také výrazně komplikovat těhotenství.
  • Ačkoliv endometrióza může způsobit značné bolesti, zejména během menstruace nebo pohlavního styku, moderní léčebné metody jako hormonální terapie nebo chirurgie mohou pomoci zmírnit symptomy a zlepšit kvalitu vašeho života.
  • Je důležité otevřeně komunikovat se svým gynekologem o vašich symptomech a obavách, protože včasná správná diagnóza a individualizovaný léčebný plán jsou klíčové pro efektivní zvládání endometriózy a plánování rodiny.

Víte, že až 10 % žen v reprodukčním věku trpí endometriózou? I přesto mnohé ženy s tímto onemocněním žijí bez jakýchkoliv příznaků a dozvědí se o svém stavu náhodně při vyšetření z jiných důvodů. To, že se o svém stavu dozvíte, je prvním krokem k pochopení a zvládání.

Endometrióza je diagnóza, která může znít děsivě, proto se pojďme společně podívat, o co se konkrétně jedná. Jde o stav, kdy se tkáň, podobná té, která vystýlá dělohu, objeví a dále roste mimo ni, což může mít různé dopady na ženské zdraví. Jak lze porozumět tomu, co se děje ve vašem těle, pokud čelíte této poruše plodnosti?

Jaké jsou projevy endometriózy?

Představte si děložní sliznici jako místo, kde by se mělo uhnízdit oplodněné vajíčko. U žen s endometriózou se tato tkáň může objevovat na jiných místech, například na vaječnících nebo v břišní dutině. Tato zbloudilá tkáň reaguje na hormonální cykly stejně jako normální děložní sliznice: hromadí se, rozpadá a “krvácí” s každým menstruačním cyklem. Toto opakované krvácení může vést k tvorbě jizev a zánětů, což může zkomplikovat otěhotnění. Bolest v podbřišku, která může být zvláště silná během menstruace nebo pohlavního styku, je častým příznakem endometriózy. Bolest může vyzařovat až do zad nebo nohou a může být doprovázena dalšími symptomy, jako jsou nevolnost, průjem nebo zvracení.

Co to pro ženu znamená?

Mnoho žen se ptá, zda endometrióza znamená automaticky nemožnost početí. Ačkoliv může tento stav plodnost ovlivnit, není to vždy přímá cesta k neplodnosti. Léčba endometriózy je specifická pro každou ženu a závisí na jejích příznacích a plánech týkajících se rodičovství. V případě výrazně bolestivých symptomů by měla léčba zahrnovat hormonální terapie nebo chirurgii. Při určitých formách endometriózy je možné chirurgické odstranění jizevnaté tkáně, pomocí mini invazivního výkonu – laparoskopie, což může zlepšit šance na přirozené otěhotnění. Tento zákrok spočívá v odstranění postižených oblastí s minimálním zásahem do těla ženy.

Farmakoterapie, léčba pomocí medikace, a umělé oplodnění jsou dalšími metodami, které mohou ženám s endometriózou pomoci splnit jejich sen o mateřství. Užívané léky pomohou regulovat hormony a zmírnit příznaky, zatímco asistovaná reprodukční technologie poskytuje další možnosti pro ty, kde jiné metody nebyly úspěšné. Kombinace různých přístupů léčby často přináší úlevu a zlepšuje kvalitu života.

Pokud vás endometrióza nebo otázky týkající se plodnosti trápí, hovořte otevřeně se svým gynekologem či odborníky v oblasti reprodukční medicíny. Správná diagnóza a následná léčba mohou významně ovlivnit vaši schopnost otěhotnět a zlepšit vaše celkové zdraví.

Zdroje

Female infertility. Online. Mayo Clinic. 2024. Dostupné z: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/female-infertility/symptoms-causes/syc-20354308. [cit. 2024-05-08].

Infertility. Online. Johns Hopkins Medicine. 2024. Dostupné z: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/infertility. [cit. 2024-05-08].

Endometrióza a plánování rodičovství. Online. Národní zdravotnický informační portál. 2024. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/461-endometrioza-a-planovani-rodicovstvi. [cit. 2024-05-08].

Endometrióza: co to je, příčiny a příznaky. Online. Národní zdravotnický informační portál. 2024. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/416-endometrioza-priciny-a-priznaky. [cit. 2024-05-08].

ENDOMETRIÓZA. Online. Porodnice.cz. 2014. Dostupné z: https://www.porodnice.cz/tehotenstvi-a-z/endometrioza. [cit. 2024-05-08].

Tento článek má informovat a poskytnout náhled, ale ne léčit, diagnostikovat nebo nahradit radu lékaře. V případě jakýchkoli otázek týkajících se zdravotního stavu vždy vyhledejte lékařskou pomoc.